FPSC Announces CSS Competitive Exams 2025 Online Application Dates - For Details Visit HERE                               Exclusive Offer!! ! | Register at CSSMCQs Now to get FULL ACCESS to the entire Website at 600 Rs/- (20̶0̶0̶R̶s̶) 70.00% OFF until 11:59 PM on July 14, 2023. The price will be higher later on Register HERE!!                2024MayAprMarFebJan                         2023DecNovOctSepAugJulyJuneMayAprilMarFebJan                         2022DecNovOctSepAugJulyJuneMayAprilMarFebJan                            FPSC Tests Important Materials | [BUY] "FPSC To The Point Syllabus Materials" at 600Rs/- (1̶0̶0̶0̶R̶s̶) 40.00% OFF till 31st December 2023 Click to Register Now!!                             2021DecNovOctSepAugJulJunMayAprilMarFebJan                                                                         2020DecNovOctSepAugJulJunMayAprilMarFebJan                                       CSS PAKMCQs Book | PDF COPY | Exclusive Pakistan Affairs MCQs Books for FPSC Tests.                               Listen! | If they tell you 98% fail in CSS Exam…... yet don’t lose faith in yourself… BELIEVE, YOU FALL IN THAT 2%, without doubt, you will be in the 2% Insha'ALLAH. Maybe, NOT right now because You're NOT prepared yet. Maybe, not tomorrow because you can't be prepared too soon. However, After six months of hard work with Persistent and Consistency, you will be LIKE A PRO!!!. At last, If you don't have that much courage and can't believe yourself... CSSMCQs.com suggests you CHOOSE another path of career for yourself. If you can believe it, you can achieve it and vice versa. You know, People have done it with fewer resources, less intelligence, less education, less health, less wealth and with less help than you do possess right now. In fact, there is no excuse that is valid. You just need to sum up some courage and self-belief to go for it. To sum up, great things take time, if it were that easy everyone would be doing that. I hope, you have got the msg now :').                              Follow Us on Instagram  Twitter  Facebook  Youtube for all Updates...!! !                                           Updated List | Current Federal Ministers of Newly Govt of Pakistan 2022                                         

Islamic Studies Mcqs- Islamiat,Islamyat MCQs for preparation set-2


  1. What is the literal meaning of Shariah? Answer: A clear straight path
  2. What is Fiqh? Answer: The science of Islamic Law
  3. What is the meaning of Fiqh? Answer: Understanding
  4. Science of Islamic Law is called Jurisprudence
  5. Which is First Source of Shariah? Answer: The Holy Quran
  6. What is the literal meaning of Ijtehad? Answer: Feasibility
  7. From where the word Ijtehad is derived? Answer: Judh
  8. What is the literal meaning of Qiyas? Answer: Judging
  9. What is the literal meaning of Ijma? Answer: Uniting in Opinion
  10. Name the person who got the status of Sahabi without having seen the Holy Prophet (SAW). Hazrat Awais Qarni (RA)
  11. Name the Mosque where almost seventy prophets are buried? Answer: Masjid-ul- Hanif (Madina)
  12. Name the Prophet who is known as title of Israel Hazrat Yaqoob (AS)
  13. Who knew the language of the birds Hazrat Sulaeman ( AS)
  14. Hazrat Issa (AS) was the cousin of Hazrat Yaha (AS)
  15. Hazrat Zakariya (AS) was the contemporary of Hazrat Issa (AS)
  16. How long Hazrat Younas (AS) remained in the abdomen of the fish? Answer: 40 days
  17. Which Prophet has been called as Zun- Noon in the Holy Quran? Answer: Hazrat Younas (AS)
  18. The number of Prophets whose names are in the Holy Quran are 26
  19. Which Prophet of Allah is dignified with special title “Khalilullah”
  20. He is called Najiyyullah? Answer: Hazrat Noah (AS).
  21. Hazrat Dawood (A.S) is called as NajeebUllah
  22. Hazrat Musa (A.S) married the daughter of the prophet Hazrat Shoaib (A.S).
  23. The Soap wad made by Hazrat Saleh (A.S) first of all.
  24. Israel was the son of Hazrat Ishaq (AS)
  25. The Soap wad made by Hazrat Saleh (A.S) first of all.
  26. Hazrat Ibrahim (A.S) grave is found in Syria.
  27. Whose nation was exterminated through the scourge of floods? Answer: Hazrat Nuh (AS)
  28. Whose nation was destroyed by rain of stones? Answer: Hazrat Loot (AS)
  29. After sleeping for a 100 years. He again woke up Hazrat Uzair (AS)
  30. Which of the following Prophets (A S ) is known as Hazrat Adam (AS)
  31. Who was called Abul Bashir Sani Hazrat Nuh (AS)
  32. Hazrat Nuh (A.S) remained in the boat for about six months where had his both stopped? Answer: Turkey.
  33. Who has been titled as ‘Saifullah’? Answer: Hazrat Khalid bin Waleed (RA)
  34. Hazrat Sara (RA) the wife of Hazrat Ibrahim (AS) and the mother of Hazrat Ishaq (AS) was the sister of Prophet Hazrat Loot (AS)
  35. Which Prophet (AS) is known as Saffiullah? Answer: Hazrat Adam (AS)
  36. Hazrat Yousaf (AS) and Hazrat Yaqoob (AS) met each other after a period of 40 years
  37. Who gave the idea to dig a ditch around the city of Medina? Answer: Hazrat Salman Farsi (RA)
  38. When did the Holy Prophet (PBUH) perform “Hajjat-ul- Wada” 632 (AD)
  39. Who was the commander of the infidels in the battle of Badr Abu Jahl
  40. Who was the commander of the infidels in the battle of UhadAbu Sufyan
  41. At the time Bait-ul- Maqdas destruction, all the copies of Torah were destroyed and scattered. Who reassembled Torah? Answer: Hazrat Uzair (AS)
  42. Hazrat Sulaiman (A.S) founded the Al-Aqsa mosque.
  43. How many muslims martyard in Ghazwa Badar 14
  44. Holy Prophet (PBUH) delivered his farewell sermon at Arafat on 10th Zulhajj
  45. The second source of Islam is Hadith
  46. Who has narrated the Highest number of Ahadith ? Answer: Hazrat Abu Huraira RA
  47. Varqa Bin Naufalp erson first of all verified The Holy Prophet (P.B.U.H)
  48. “Aad” was the nation of Hazrat Hood (A.S)
  49. Hazrat Imam Tirmazy (RA) was a student of Imam Abu Dawood (RA).
  50. The tragic incident of ‘Karbala’ took place in Moharram 61 A.H.
  51. Zakat made obligation for Muslims in the year of 2 A.H
  52. Fasting made compulsory for Muslims in the year of 2 A.H
  53. Hajj made compulsory for Muslims in the year of 9 A.H
  54. Jehad made obligation for Muslims in the year of 2 A.H
  55. Namaz was made compulsory for Muslims during the night of ascension (shab-e-Mairaj) in the
  56. 10th NABI-Year
  57. Wine was prohibited In the year of 8thHijrah
  58. Interest was prohibited in the year of 9thHijrah BY SHEIR.ORG-
  59. Prophet Muhammad (PBUH) belonged to Hashmi family

Islamic Studies Mcqs


Islamic Studies Mcqs kinds of wahi
Islamic Studies Mcqs, Islamic world and practices. most important of Islamic Studies, Islamiat, Islamyat MCQs
Islamic Studies MCQs
All Prophets MCQs Holy Quran MCQs
All Companions MCQs Ramadan MCQs
Islamic Ghazwa MCQs Fast (Roza) MCQs
Hajj MCQs Zakat MCQs
ISLAMIC STUDIES QUIZ Namaz MCQs

Islamic Studies Mcqs |Islamiat MCQs| Islamyat MCQs for preparation

You will find all recent and important Islamic Studies Mcqs by CSSMCQs. These Islamiat Mcqs are based on the history of Islam, basic Islamic knowledge and beliefs of Islam, the life of Prophet Muhammad (PBUH) MCQs and his companions (R.A), Quran & Sunnah related MCQs of Islamiat, Islamic world and practices of Islam MCQs. The most important and repeated MCQs of the recent tests of Islamic Studies MCQs are being added here. There are a huge number of Multiple Choice Questions over the study of Seerah of Prophet Mohammad (PBAH) as a Role Model for individuals, Diplomats, Educators, Military strategists and Peace Makers.

Besides, Islamic Code of Life MCQs and other Islamiyat MCQs will be shared here on a daily basis. In short, all the past paper MCQs of CSS Islamiat will also be provided here with CSS paper reference and CSS Islamiyat MCQs papers section A.

Moreover, You can also Submit Islamiat MCQs. If you are willing to take Online Islamic studies Quiz, Click HERE.



Click Here to Submit MCQs

CSSMCQs Android APK app download image showing

Click Here for Online MCQs Quiz Now

Click Here toSubmit MCQs

Log In

Register if you don't have an Account.


Compulsory MCQs ⌋  ⌊ ❐ Optional MCQs ⌋  ⌊ ❒ CSS Syllabus 2022 ⌋  ⌊❐ Past Paper MCQs

 Home