Exclusive Offer!! ! | Register at CSSMCQs Now to get FULL ACCESS to the entire Website at 1000 Rs/- (20̶0̶R̶s̶) 20.00% OFF until 11:59 PM on April 20, 2023. Register HERE!!                2024JanFeb                         2023DecNovOctSepAugJulyJuneMayAprilMarFebJan                         2022DecNovOctSepAugJulyJuneMayAprilMarFebJan                            FPSC Tests Important Materials | [BUY] "FPSC To The Point Syllabus Materials" at 600Rs/- (1̶0̶0̶0̶R̶s̶) 40.00% OFF till 31st December 2023 Click to Register Now!!                             2021DecNovOctSepAugJulJunMayAprilMarFebJan                                                                         2020DecNovOctSepAugJulJunMayAprilMarFebJan                                       CSS PAKMCQs Book | PDF COPY | Exclusive Pakistan Affairs MCQs Books for FPSC Tests.                               Listen! | If they tell you 98% fail in CSS Exam…... yet don’t lose faith in yourself… BELIEVE, YOU FALL IN THAT 2%, without doubt, you will be in the 2% Insha'ALLAH. Maybe, NOT right now because You're NOT prepared yet. Maybe, not tomorrow because you can't be prepared too soon. However, After six months of hard work with Persistent and Consistency, you will be LIKE A PRO!!!. At last, If you don't have that much courage and can't believe yourself... CSSMCQs.com suggests you CHOOSE another path of career for yourself. If you can believe it, you can achieve it and vice versa. You know, People have done it with fewer resources, less intelligence, less education, less health, less wealth and with less help than you do possess right now. In fact, there is no excuse that is valid. You just need to sum up some courage and self-belief to go for it. To sum up, great things take time, if it were that easy everyone would be doing that. I hope, you have got the msg now :').                              Follow Us on Instagram  Twitter  Facebook  Youtube for all Updates...!! !                                           Updated List | Current Federal Ministers of Newly Govt of Pakistan 2022                                         

Constitution of Pakistan 1973 Solved MCQs


Here, You find Constitution of Pakistan 1973 Solved MCQs. Constitution of Pakistan 1973 was enforced on 14 August 1973 as said as By-Cameral law in Pakistan. This 1973 Constitution of Pakistan proved to be very helpful for the country of Pakistan. Every detail of this Constitution of Pakistan is discussed here in MCQs form.

Constitutions of Pakistan MCQs designed logo
Constitutions of Pakistan MCQs

Solved MCQs of Constitution of Pakistan 1973

1. Constitution of 1973 was authenticated and published in the official Gazette on
A. 23rd March, 1973 B. 12th May, 1973
C. 12th April, 1973

Answer: Option C

2. The Constitution of 1973 came into force on
A. 23rd March, 1973 B. 12th May, 1973
C. 14th August, 1973

Answer: Option C

3. Constitution of 1973 consist
A. 250 Articles, B. 280 Articles
C. 285 Articles

Answer: Option B

4. Constitution of 1973 consist ______
A. 6 schedules B. 7 schedules
C. 8 schedules

Answer: Option B

5. Objectives Resolution was passed on
A. January, 1949 B. February, 1949
C. March, 1949 D. None of above

Answer: Option C

6. According to Objectives Resolution sovereignty over the entire Universe belongs to
A. Public of Pakistan B. Almighty Allah
C. Government of Pakistan D. None of above

Answer: Option B

7. According to Objectives Resolution authority enjoyed by the peoples of Pakistan within limits prescribed by Almighty Allah as sacred _______
A. Trust B. Right
C. Duty D. None of above

Answer: Option A

8. Objectives Resolution provided that the State shall exercise its powers and authority through _______
A. Dictators B. Elected representatives of peoples
C. Both (a) and (b) D. None of above

Answer: Option B

9. Objectives Resolution stress that the Muslims of Pakistan shall enable to order their lives ________
A. Secular B. As per teachings of Islam
C. Both (a) and (b) D. None of above

Answer: Option B

10. According to Objectives Resolution minorities shall be made
A. Free to serve their lives according to their own religion B. Bound to serve their lives according teachings of Islam
C. To serve their lives according to government policies D. None of above

Answer: Option A

11. According to Objectives Resolution independence of the judiciary shall be
A. Attached B. Fully secured
C. Developed D. None of above

Answer: Option B

12. Objectives Resolution demanded that Pakistan
A. Shall play its positive role for international community B. Play model role for Muslim Countries
C. Both (a) and (b) D. None of above

Answer: Option C

13. Objectives Resolution was set as ______ in 1973 Constitution
A. Preamble B. Annexure
C. First Schedule

Answer: Option A

14. The Constitution of 1973 declared Pakistan as
A. Republic of Pakistan B. Islamic Republic of Pakistan
C. Federation of Pakistan

Answer: Option B

15. As per Article 1 of the Constitution territories of Pakistan shall comprise
A. The Province of Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab Sindh, Federal Capital and FATA B. Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Sindh and FATA
C. Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Sindh and Islamabad Capital Territory

Answer: Option A

16. Islam to be the State religion of Pakistan as provided in _____ of the Constitution of 1973
A. Article 1 B. Article 2
C. Article 2(A)

Answer: Option B

17. According to Article 2A Objectives Resolution is _____ Part of the Constitution
A. First B. Corroborative
C. Substantive

Answer: Option C

18. The basic duty of every citizen of Pakistan is that
A. He must be faithful person B. He must play creative role for development of Pakistan
C. He must be loyalth to Pakistan

Answer: Option C

19. Loyalty to state and obedience to Constitution and law is basic duty of every citizen of Pakistan and it is provided in
A. Article 5 of the Constitution B. Article 5-A of the Constitution
C. Article 6 of the Constitution D. None of above

Answer: Option A

20. Any person who abrogates or subverts or suspends or held in abeyance, or attempts or conspires to abrogate or suspend or held in abeyance, the Constitution by use of force or show of force or by any other unconstitutional means shall be guilty of
A. High treason B. Felony
C. Sedition

Answer: Option A

21. As per Article 6(3) ______ is empowered to provide punishment of persons found guilty of high treason
A. Majlis-e-Shoora (Parliament) B. Supreme Court
C. Law enforcement agencies D. None of above

Answer: Option A

22. Definition of the State is provided in Article _____ of the Constitution of 1973
A. 7 B. 8
C. Both (a) and (b) D. None of above

Answer: Option A

23. Articles ______ to _______ of The Constitution of 1973 are providing Principles of Policy
A. 18 to 28 B. 29 to 40
C. 28 to 38 D. None of above

Answer: Option B

24. Article 8 Constitution of 1973 describe any law inconsistent with or in derogation of Fundamental rights
A. To be void B. To be illegal
C. To be valid

Answer: Option A

25. No person shall be deprived of life or liberty save in accordance with law as provided in
A. Article 8 of the Constitution of 1973 B. Article 9 of the Constitution of 1973
C. Article 10 of the Constitution of 1973

Answer: Option B

26. Articles ______ to _______ of the Constitution deals with Fundamental Rights
A. 8 to 28 B. 8 to 30
C. 8 to 32

Answer: Option A

27. Any right which has been provided by the Constitution of 1973 is called
A. National right B. Inherent right
C. Fundamental right

Answer: Option C

28. Safeguards as to arrest and detention is provided in _______ of the Constitution
A. Article 8 B. Article 10
C. Article 12

Answer: Option B

29. Article 10-A of the Constitution deals with
A. Right to fair trial B. Right to safeguard against illegal detention
C. None of above

Answer: Option A

30. Right to fair trial is ______ right of every citizen of Pakistan
A. Fundamental B. Inherent
C. Natural

Answer: Option A

If the aforementioned Answer is Wrong. Leave a Reply with an authentic source.

error: Alert: SORRY!! ! Content is protected !!