Exclusive Offer!! ! | Register at CSSMCQs Now to get FULL ACCESS to the entire Website at 1000Rs/- (1̶5̶0̶0̶R̶s̶) 33.33% OFF until 11:59 PM on Feb 25, 2024. Register HERE!!                                     Latest Current Affairs 2023 Month-wise MCQsDecNovOctSepAugustJulyJuneMayAprilMarFebJan         2022DecNovOctSepAugJulyJuneMayAprilMarFebJan                            FPSC Tests Important Materials | [BUY] "FPSC To The Point Syllabus Materials" at 600Rs/- (1̶0̶0̶0̶R̶s̶) 40.00% OFF till 31st December 2023 Click to Register Now!!                             2021DecNovOctSepAugJulJunMayAprilMarFebJan                                                                         2020DecNovOctSepAugJulJunMayAprilMarFebJan                                       CSS PAKMCQs Book | PDF COPY | Exclusive Pakistan Affairs MCQs Books for FPSC Tests.                               Listen! | If they tell you 98% fail in CSS Exam…... yet don’t lose faith in yourself… BELIEVE, YOU FALL IN THAT 2%, without doubt, you will be in the 2% Insha'ALLAH. Maybe, NOT right now because You're NOT prepared yet. Maybe, not tomorrow because you can't be prepared too soon. However, After six months of hard work with Persistent and Consistency, you will be LIKE A PRO!!!. At last, If you don't have that much courage and can't believe yourself... CSSMCQs.com suggests you CHOOSE another path of career for yourself. If you can believe it, you can achieve it and vice versa. You know, People have done it with fewer resources, less intelligence, less education, less health, less wealth and with less help than you do possess right now. In fact, there is no excuse that is valid. You just need to sum up some courage and self-belief to go for it. To sum up, great things take time, if it were that easy everyone would be doing that. I hope, you have got the msg now :').                              Follow Us on Instagram  Twitter  Facebook  Youtube for all Updates...!! !                                           Updated List | Current Federal Ministers of Newly Govt of Pakistan 2022                                         

Islamic Studies Mcqs- Islamiat, Islamyat MCQs for preparation set-1


Islamic Studies Mcqs kinds of wahi
Islamic Studies Mcqs, Islamic world and practices. most important of Islamic Studies, Islamiat, Islamyat MCQs

Here, you will find Islamic Studies Mcqs- Islamiat,Islamyat MCQs for preparation set-1. These Islamic Studies Mcqs are from the history of Islam, basic Islamic knowledge and beliefs, the life of Prophet Muhammad (PBUH) and his companions (R.A). Furthermore, All these MCQs of Islamic Studies Islamiat,Islamyat are for the preparation of various exams. Here, you also find Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers. Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic lecturer paper.

Islamic Studies Mcqs- Islamiat,Islamyat MCQs for preparation set-1

  1. From where the word “Zakat” is derived? Answer: Tazkiya
  2. Name the fundamental pillar of Islam which is often mentioned in the Holy Our’an along with Salat? Answer: Zakat.
  3. What is the literal meaning of the word Hajj? Answer: The will to visit.
  4. Who built the first structure of the Holy Ka’ba? Answer: Hazrat Adam (AS)
  5. The places from which the Hajjaj to Makka assume the state of Ihraam. Meeqat
  6. The running between two hills Safa and Marwah seven times is called Say’ee
  7. The most important step of Hajj after assuming Ahram. Waqauf
  8. The upright stones at some distance from one another called Rami
  9. The Second important step of Hajj after Waqauf is Tawaf
  10. How many obligations (Farz) are there in the Hajj? Answer: Three
  11. Hujjaj stay at Mina for one day, the second day at Arafat and the final day, encampment is done for a night at Mazdalfah; it is called Waquf
  12. In which month Hajj is performed? Answer: Zil-Haj
  13. Name the sacred area around Makkah? Answer: The Haram
  14. Where does the Hajji go after completing the seven rounds? Answer: AI-Maltazim
  15. The portion of the wall of Ka’ba which is between its door and Hajr-e-Aswad is called AI- Multazim
  16. How many times Hajji runs between the Safa and Marwah hills? Answer: Seven
  17. Where does Hajji go after performing Say’ee? Answer: Mina
  18. Mina lies between Arafat and Makkah
  19. When Haji does travels to Mina 8th Zil Haj.
  20. What is the Arafat? Answer: Plain.
  21. Name the plain where Hazrat Adam (AS) and his wife were re-united after years of wanderings? Answer: Arafat.
  22. What is Waquf-e-Arafat? Answer: The stay in the plain of Arafat
  23. What is Muzdalifa? Answer: Plain.
  24. Muzdalifa is located between Mina and Arafat
  25. From where pebbles for throwing at Shaitan are picked up? Answer: Muzdalfa
  26. Name the fundamental pillar of Islam which was made Farz in 9 AH. Hajj
  27. The meaning of Jehad fi Sabil Allah is Fighting in the way of Allah
  28. One who tries to struggle against his self-i.e. evil self is called Mujahid
  29. What is the meaning of the Quran? Answer: He Read, He collected together, He recited, All of them
  30. How much time the Holy Quran was revealed? Answer: 22 Year, 5 Month, 14 Days
  31. The Holy Quran was revealed from 609 – 632 AD
  32. Who preserved the verses and chapters of the Holy Qur’an under the instructions of the Holy Prophets (SAW)? Answer: Hazrat Bilal Bin Rubbah (RA)
  33. How much of the Holy Qur’an, the longest surah comprises of? Answer: 1/12
  34. Which is the shortest Surah in the Holy Qur’an Surah Kausar
  35. The smallest Number of Verses in Surah is Three
  36. Which is the longest Surah in the Holy Qur’an Surah Baqrah
  37. Which is the second-longest Surah in the Holy Qur’an Surah Aal-e-Amran
  38. How many parts the Holy Quran is divided? Answer: Thirty
  39. How many Rukus are there in Qur’an? Answer: 558
  40. How many Sahahif as was revealed to Hazrat Adam (AS)? Answer: 10
  41. How many mosques are mentioned in the Qur’an? Answer: 4
  42. How many Manazil are in the Holy Qur’an? Answer: 07
  43. How many Ayat-ee-Sujdah are in the Holy Quran 14
  44. How many Surahs are in the Qur’an? Answer: 114
  45. How many Makki Surahs are in the Qur’an? Answer: 86
  46. How many Madni Surahs are in the Qur’an? Answer: 28
  47. Name the Surah which does not start with Bismillah? Answer: Al-Tauba
  48. In Which Surah, Bismillah is mentioned twice? Answer: Surah Namal
  49. From Which Surah the Holy Quran open? Answer: The Fateha
  50. What is the meaning of the Fateha? Answer: The Opening
  51. How Many verses are in the Holy Qur’an? Answer: 6666
  52. Which is the most repeated verse repeated 31 times in the Holy Quran? Answer: Fabiayyi-ala-Rabbikumatukazhiban
  53. How many prophets are mentioned in the Holy Quran? Answer: 26
  54. Which Surah is called Umm-ul- Kitab? Answer: Fateha
  55. Which Surah is also known as Fasta-ul Quran? Answer: Fateha
  56. The Nation of Hazrat Nuh (A.S) worshipped Five Idols.
  57. Which Surah is known as Aroos-ul-Qur’an? Answer: Al-Rehman
  58. Which Surah was recited by the Holy Prophet at the time of Hijrah? Answer: Yaseen
  59. Which Surah was last revealed Al Nasr
  60. Which Surah was first revealed Al-Alaq
  61. Which Surah of the Holy Quran is called “the Heart of the Quran? Answer: ” Surah Yaseen
  62. Under whose guidance, the whole Qur’an was arranged by the Holy Prophet (SAW}? Answer: The Angel Jibra’eel (AS)
  63. At Whose request Hazrat Abu Bakar (RA) entrusted the task of a compilation of the Holy Quran to Zaid bin Sabit (RA) Hazrat Umar (RA)
  64. Who firstly arranged and wrote the Qur’an on paper in book form? Answer: Hazrat Zaid bin Sabit (R.A)
  65. Who ordered for the preparation of a standard edition of the Qur’an? Answer: . Hazrat Usman (RA)
  66. Whose nation was exterminated through the scourge of floods? Answer: Hazrat Nuh (AS)
  67. Who was the principal scribe of the Holy Qur’an? Answer: Hazrat Zaid bin Sabit (RA)
  68. Which Sahabi’s (RA) name is given in the Qur’an? Answer: Hazrat Zaid Bin Haris (RA)
  69. Which words of the Holy Quran are not explained by a common person? Answer: Muqte’aat
  70. In Which language The Holy Quran was first translated? Answer: Latin
  71. Name the member of Ashaab-e-Sufah who had narrated maximum Ahadees? Answer: Hazrat Abu Harrairah (RA)
  72. The book of narration which Abdullah bin Umar wrote is named as Sahifah-e-Saadiqah
  73. What is Sunnah? Answer: Action of Hazrat Muhammad (SAW)
  74. Which is the most famous compilation in Mas-nad? Answer: Masnad of Imam Ahmad bin Hambal
  75. How many Ahadees does Masnad of Imam Ahmad bin Hanbal contain? Answer:  35000
  76. How many Ahadees does AI-Mauta contain? Answer: 1720
  77. Who was the compiler of AI-Mauta? Answer: Imam Maalik bin Anas
  78. Name the first authority for the compilation of Ahadees? Answer: Imam Maalik
  79. What an authentic Hadis is called? Answer: Sahih.
  80. What a lesser than authentic Hadis, although it is not false or fabrication, is called? Answer: Zeef Hadis
  81. How many Ahadees does the Sahih Bukhari contain? Answer: 7397
  82. Which was the most authentic book on Hadis literature? Answer: Sahih Bukhari
  83. What is called a code of law for the Islamic way of life which Allah has revealed for mankind and commanded us to follow? Answer: Shariah

Next page of Islamiyat MCQs >>

Consider linking to these Islamiyat MCQs articles: