FPSC Announces CSS Competitive Exams 2025 Online Application Dates - For Details Visit HERE                               Exclusive Offer!! ! | Register at CSSMCQs Now to get FULL ACCESS to the entire Website at 600 Rs/- (20̶0̶0̶R̶s̶) 70.00% OFF until 11:59 PM on July 14, 2023. The price will be higher later on Register HERE!!                2024MayAprMarFebJan                         2023DecNovOctSepAugJulyJuneMayAprilMarFebJan                         2022DecNovOctSepAugJulyJuneMayAprilMarFebJan                            FPSC Tests Important Materials | [BUY] "FPSC To The Point Syllabus Materials" at 600Rs/- (1̶0̶0̶0̶R̶s̶) 40.00% OFF till 31st December 2023 Click to Register Now!!                             2021DecNovOctSepAugJulJunMayAprilMarFebJan                                                                         2020DecNovOctSepAugJulJunMayAprilMarFebJan                                       CSS PAKMCQs Book | PDF COPY | Exclusive Pakistan Affairs MCQs Books for FPSC Tests.                               Listen! | If they tell you 98% fail in CSS Exam…... yet don’t lose faith in yourself… BELIEVE, YOU FALL IN THAT 2%, without doubt, you will be in the 2% Insha'ALLAH. Maybe, NOT right now because You're NOT prepared yet. Maybe, not tomorrow because you can't be prepared too soon. However, After six months of hard work with Persistent and Consistency, you will be LIKE A PRO!!!. At last, If you don't have that much courage and can't believe yourself... CSSMCQs.com suggests you CHOOSE another path of career for yourself. If you can believe it, you can achieve it and vice versa. You know, People have done it with fewer resources, less intelligence, less education, less health, less wealth and with less help than you do possess right now. In fact, there is no excuse that is valid. You just need to sum up some courage and self-belief to go for it. To sum up, great things take time, if it were that easy everyone would be doing that. I hope, you have got the msg now :').                              Follow Us on Instagram  Twitter  Facebook  Youtube for all Updates...!! !                                           Updated List | Current Federal Ministers of Newly Govt of Pakistan 2022                                         

MCQs Computer Science


Here, you will have some MCQs Computer Science. These MCQs of Computer Science are very important for all kinds of tests i.e FPSC, KPPSC, PPSC, SPSC. NTS, PTS and OTS etc. Therefore, if you are going to appear in kind of Computer Science test post. Then, do prepare these Computer Science MCQs.

MCQs Computer Science

mcqs of computer
Computer Science MCQs by CSSMCQs

1. UNIVAC is

A. Universal Automatic Computer

B. Universal Array Computer

C. Unique Automatic Computer

D. Unvalued Automatic Computer


2. The basic operations performed by a computer are

A. Arithmetic operation

B. Logical operation

C. Storage and relative

D. All the above


3. The two major types of computer chips are

A. External memory chip

B. Primary memory chip

C. Microprocessor chip

D. Both b and c


4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers

A. First Generation

B. Second Generation

C. Third Generation

D. Fourth Generation


5. What is the main difference between a mainframe and a super computer?

A. Super computer is much larger than mainframe computers

B. Super computers are much smaller than mainframe computers

C. Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many

programs concurrently

D. Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.


6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems.

What does EBCDIC stand for?

A. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

B. Extended Bit Code Decimal Interchange Code

C. Extended Bit Case Decimal Interchange Code

D. Extended Binary Case Decimal Interchange Code


7. The brain of any computer system is

A. ALU

B. Memory

C. CPU

D. Control unit


8. Storage capacity of magnetic disk depends on

A. tracks per inch of surface

B. bits per inch of tracks

C. disk pack in disk surface

D. All of above


9. The two kinds of main memory are:

A. Primary and secondary

B. Random and sequential

C. ROM and RAM

D. All of above


10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is

A. Memory

B. Buffer

C. Accumulator

D. Address


11. Computer is free from tiresome and boardroom. We call it

A. Accuracy

B. Reliability

C. Diligence

D. Versatility


12. Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers?

A. First generation

B. Second generation

C. Third generation

D. Fourth generation


13. CD-ROM is a

A. Semiconductor memory

B. Memory register

C. Magnetic memory

D. None of above


14. A hybrid computer

A. Resembles digital computer

B. Resembles analogue computer

C. Resembles both a digital and analogue computer

D. None of the above


15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

A. Minicomputers

B. Microcomputers

C. Mainframe computers

D. Super computer


16. The ALU of a computer responds to the commands coming from

A. Primary memory

B. Control section

C. External memory

D. Cache memory


17. Chief component of first generation computer was

A. Transistors

B. Vacuum Tubes and Valves

C. Integrated Circuits

D. None of above


18. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n

A. RGB monitor

B. Plotter

C. Ink-jet printer

D. Laser printer


19. What are the stages in the compilation process?

A. Feasibility study, system design and testing

B. Implementation and documentation

C. Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation

D. None of the above


20. Which of the following IC was used in third generation of computers?

A. SSI

B. MSI C. LSI

D. Both a and b


21. The main electronic component used in first generation computers was

A. Transistors

B. Vacuum Tubes and Valves

C. Integrated Circuits

D. None of above


22. A dumb terminal has

A. an embedded microprocessor

B. extensive memory

C. independent processing capability

D. a keyboard and screen


23. One millisecond is

A. 1 second

B. 10th of a seconds

C. 1000th of a seconds

D. 10000th of a seconds


24. The output quality of a printer is measured by

A. Dot per sq. inch

B. Dot per inch

C. Dots printed per unit time

D. All of the above


25. Which of the following was a special purpose computer?

A. ABC

B. ENIAC C. EDVAC

D. All of the above


26. What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?

A. Mark I

B. ABC

C. Z3

D. None of above


27. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

A. Floppy Disk

B. Hard Disk

C. Compact Disk

D. Magneto Optic Disk


28. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when court

invalidated the patent?

A. ENIAC

B. MARK I

C. Z3

D. ABC


29. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
A. Path

B. Address bus

C. Route

D. All of the above


30. High density double sided floppy disks could store of data

A. 1.40 MB

B. 1.44 GB

C. 1.40 GB

D. 1.44 MB


31. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

A. Dot matrix printer

B. Digital plotter

C. Line printer

D. All of the above


32. Which of the following is not an input device?

A. OCR

B. Optical scanners

C. Voice recognition device

D. COM (Computer Output to Microfilm)


33. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately

A. 16 digits

B. 6 digits

C. 9 digits

D. All of above


34. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?

A. Motherboard

B. Daughterboard

C. Bredboard

D. Fatherboard


35. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?

A. Motherboard

B. Breadboard

C. Daughter board

D. Grandmother board


36. Magnetic disks are the most popular medium for

A. Direct access

B. Sequential access

C. Both of above

D. None of above


37. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as

A. Pulse code modulation

B. Pulse stretcher

C. Query processing

D. Queue management


38. Regarding a VDU, Which statement is more correct?

A. It is an output device

B. It is an input device

C. It is a peripheral device

D. It is hardware item


39. A modern electronic computer is a machine that is meant for

A. Doing quick mathematical calculations

B. Input, storage, manipulation and outputting of data

C. Electronic data processing

D. Performing repetitive tasks accurately


40. When was vacuum tube invented?

A. 1900

B. 1906

C. 1910

D. 1880

VISIT Next Page >> https://cssmcqs.com/mcqs-computer-science/2

Next Page of MCQs Computer Science

Consider linking to these MCQs:

MCQs Computer Science ALL Answers

1-A       2-D      3-D      4-D      5-C      6-A       7-C      8-D      9-C      10-B

11-C     12-C     13-D    14-C     15-C     16-B     17-B     18-B     19-C     20-D

21-B     22-D    23-C     24-B     25-A     26-B     27-B     28-A     29-B     30-D

31-B     32-D    33-A     34-A     35-A     36-D    37-A     38-C     39-B     40-B

General Knowledge MCQ questions and answers with solutions

300+ FACTS of HUMAN BODY Old & New Names MCQs
Mountain MCQs Cities on River Bank MCQs
Mountain Pass MCQs International Airlines MCQs
Ocean MCQs First, Largest, Biggest & Oldest
Sea Port MCQs Discoveries & Inventions MCQs
Straits MCQs Scientific Instruments MCQs
Island MCQs Unit of Measurement MCQs
Desert MCQs Univers MCQs
Border Lines MCQs Various Science MCQs
Famous Street MCQs Vitamins MCQs
World Rivers MCQs Physical Properties MCQs
National Emblem MCQs Rays & Waves MCQs
Famous Epithets MCQs Adventure in Space MCQs
Newz Agencies MCQs Scientists MCQs
Headquater Of world Organization Computer GK MCQs
Pakistan Member of world Organization MCQs General Terms of Computer MCQs
Important Days MCQs Computer Shortcut Keys MCQs
Books & Their Authors MCQs Pakistan Knowledge MCQs
Important Battles MCQs World Knowledge MCQs
Highest Military Award MCQs World’s Parliament MCQs
Father of Different Field MCQs  

General Knowledge MCQs by CSSMCQS

General Knowledge MCQs by CSSMCQS
General Knowledge MCQs by CSSMCQS

General Knowledge Mcqs:

The section General Knowledge Mcqs consists of World Geography, Atmosphere, Science & Literature, events Mcqs, Current Affairs Mcqs , Pakistan Affairs Mcqs and International Organizations. These general knowledge questions are very important for all type of exams conducted by Fpsc, Nts, Kppsc, Ppsc, Spsc, Bpsc, Ots, Uts, Pts, Cts, Ats, etea and other testing agencies of Pakistan.

> HIGHEST, LONGEST, BIGGEST, LARGEST, DEEPEST, SMALLEST OF THE WORLD

> GENERAL KNOWLEDGE CSS MCQs ALL Sets

> 100 Most Repeated General Knowlege MCQs for FPSC PPSC NTS PTS OTS NAVY PAF

> Top Most Important 300 CSS MCQs of General Knowledge

> General Knowledge MCQs with answers 2021 pdf download


>>> GSA CSS MCQs ONLINE QUIZ <<<


CSS EXAM Solved GSA Past Papers ONLINE QUIZ

Click below to download the entire page of
General Knowledge GK MCQ Questions with Answers pdf 2021 & 2022


Click below to download in PDF
MCQs Computer Science